Sannheten om pelsindustrien

Det er mye om og men innenfor pelsindustrien. Dere har sikkert sett en video om hvordan firmaet Canada Goose får tak i pelsen, lest hva annais hadde funnet ut, og hva Canada Goose selv har skrevet på nettsiden sin. Men nå skal dere få en oppklaring på dette!

Anbefaler å lese hele innlegget, mens dere hører på denne musikken:

Først litt om pelsindustrien i Norge:
På norske pelsdyrsfarmer drepes rundt 800 000 dyr hvert år. Til tross for undersøkelser som viser at over 70% av den norske befolkningen er motstandere av pelsdyrsoppdrett, mottar pelsfarmene rundt 50 millioner kroner i statlig støtte.
På norske pelsfarmer holdes både mink, rødrev og fjellrev innesperret i bur.

2158408720_f063accc44_z_large

Rødrev for eksempel er aktive dyr med sterk bevegelsestrang. De beveger seg ofte over store avstander, på flere kilometer, hver dag. Deres hi er innviklede, med mellom fem og ti utganger. 55% av døgnet jakter de på mat. 

Fjellrev har i det fri et naturlig revir på mellom 20-30 km2, med et leveområde som alltid er tilknyttet vann. Noen fjellrever legger ut på over 100 km lange vandringer om høsten. De vender tilbake til hiet om sommeren. Deres hi består gjennomsnittlig av 18 innganger. 

Leveområdet til minker er alltid tilknyttet vann, siden de er en vannavhengig art. Vokse mink patruljerer og markerer territoriet sitt for å unngå konfrontasjoner med andre dyr. De holder seg mest alene og liker ikke lukten eller synet av andres voksne mink, med unntak av parringstiden. 

Så nå har dere fått litt fakta om hvordan disse dyrene er født, oppvokst og lever. Men i norske pelsfarmer får de ikke dekket slike behov som de har. Her blir de fanget og lever hele sitt liv, innesperret i trange, stimulifattige nettingbur, hele livet. 

Tumblr_lutpkuqksx1qdkjypo1_500_large

"Dette sier denne organisajonen om norske pelsdyr:
Burlivet driver mange av dyrene bokstavelig talt til vanvidd. Mange av dyrene utvikler alvorlige atferdsforstyrrelser og løper hvileløst fram og tilbake, biter på egne kroppsdeler eller dreper sine egne valper. Andredyr ligger apatiske i et hjørne med et tomt blikk. Avlsdyrene holdes fanget i buret over flere år, mens dyrene som brukes til pels drepes når de er omtrent et halvt år gamle. Minkene gasses vanligvis i hjel, mens revene drepes med strømelektroder som føres inn i munn og endetarm."

Og så har vi undersøkt om Canada Goose: Produsentene først og fremst vil jo selge mest mulig, derfor sier de at pelsen kommer fra villdyr, og det er fullt lovlig. De største fangstnasjonene er blant annet USA, Canada og Russland. I alle disse landene drives jakt og fangst på måter som er straffbare i Norge av jaktetiske og dyrevernmessige hensyn. Men det de fleste ikke vet, og som dyrevernalliansen i Norge har undersøkt, er at pelsen kommer fra coyoter, vaskebjørner, rev og andre dyr. De blir drept ved hjelp av snarer og fotsakser. De blir liggende flere dager med feks en fot inni.

Coyote-glancing_510_600x450_large

Andre jakt- og fangstmetoder som coyote og racoon utsettes for

Merkeklær som bruker viltfangede dyr på sine krager til jakker eller parkaser, bruker ofte coyote (prærieulv) eller raccoon (vaskebjørn). I både USA og Canada er det tillatt med grusomme feller som snarer og fotsaks. I tillegg til dette er det en god del andre metoder som er jaktetisk og dyrevernmessig kritikkverdige:

? I Canada og USA er det tillatt med jakt på blant annet coyote (prærieulv) fra luftfartøy som helikopter eller fly. Dette er ikke tillatt i Norge av jaktetiske grunner.

? I enkelte stater i USA er det tillatt å bruke giftstoffer (Compound 1080 og Sodium Cyanide M-44) for å drepe blant annet coyote (prærieulv). Bruk av gift for å drepe store rovdyr er straffbart i Norge.

Og så kommer vår mening: Det er ganske undøvendig med pels, vi trenger det slettes ikke. Vi har ikke behov for det, og har andre ting for å holde oss varme. At pelsen skal brukes til pynt er helt feil, uansett om dyrene har levd et bra liv. 

//Kilder: dyrevernalliansen. Det siste avsnittet og avsnittet i paragraf ble kopiert. 
//Har valgt å ikke ta bilder av farmene. Det får dere se på eget ansvar.

 Leste dy hele innlegget? Og hva er din mening om pelsdyrsindustrien?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits