Klamydia

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Ordet klamydia kan også brukes om selve bakterien. 

Det er hovedsaklig tre typer chlamydia-infeksjoner som er viktige hos menesker:
  ♦ Trakom som er mege utbredt øyesykdom i varme strøk, hyppig årsak til blindhet og skyldes Clamydia trachomatis.
  ♦ Urogenital infeksjon (seksuelt overførbar infeksjon) med Clamydia trachomatis.
  ♦ Luftveisinfeksoner og lungebetennelse med Chlamydophila pneumoniae og Clamydophila psittaci (ornitose/psittakose). 

Årsaken til dette er at infeksjonen arter seg med relativt lette symptomer som lett svie ved vannlating og lett utflod. Infeksjonen gir ingen symptomer i 60-80% av tilfellene, noe som gjelder begge kjønn. Dette medfører at en stor andel av de infiserte ikke søker legehjelp og slik bidrar til vidre spredning.

Klamydia kan ramme urinrøret, endetarmen, konjunktiva eller skape en systemisk infeksjin hos begge kjønn, og bartholinkjertlene eller livmorhalsen hos kvinner. Ved ubehandlet infeksjon, kan den hos kvinner spre seg via sædlederen til bitestiklene og forårsake en betennelse (epididymitt). Disse betennelsene kan i verste fall føre til infertilitet, med større risiko for kvinner enn for menn. Ubehandlet klamydiainfeksjon er en av de vanligste årsakene til ufrivillig barnløshet hos kvinner.

Diagnose stilles på grunnlad av PCR, som avslører klamydiabakteriens DNA i cellerester fra urinrøret. Prøvematriale kan enten tas med vattpinne eller ved urinprøve.

Infeksjonen behandles i de aller fleste tilfeller med engangsdoke Azitrimycin. Behandling av seksuelt overfør infeksjoner er gratis i Norge. Pasienter som ikke vil at opplysning om deres kjønnssykdom skal gis til HELFO (helsetjenesteforvaltningen) eller apotek, velger likevel ofte å betale egenandel og medisin, selv om de har rett på gratis behandling.

Det vi mener;
Vi synes at folk som har hatt sex skal gå og sjekke seg, uansett om di faktisk ikke tror at dem ikke har det. Fordi dem gjør det jo tryggere, viss han/hun skal ha sex med en annen partner. Så vi ville faktisk anbefalt og sjekke seg en gang vi månden!

2 kommentarer

Sofie

05.03.2012 kl.21:44

Bra svart, liker bloggen deres godt, jeg!

ssvar

05.03.2012 kl.22:00

Sofie: Bra du liker den, og tusen takk! :)

Skriv en ny kommentar

hits